Dat kan, door ze niet op een vel af te drukken, maar door ze te maken in een ander materiaal. Dat kan steen zijn, of metaal of hout. De vraag is dan wel, hoe je dat doet?
Ik ging te rade bij Hans Neijts van Goochem Design in Amsterdam. Uitgangspunt was deze tekst, gecomponeerd in mijn nieuwe font Mokum Anno (komt binnenkort beschikbaar als download):
Sophie is de naam van mijn kleindochter en toevallig ook die van de dochter van Hans. Allebei op bekend terrein dus, met dien verstande dat ik veel weet van letters en hout voor Hans bijna geen geheimen heeft. De tekst werd ingevoerd in de computer, waar er een vorm van werd gemaakt waarmee de freesmachine aan de slag kon.Na enige bewerkingen was de tekst geschikt om door de freesmachine verwerkt te worden. Daarmee kun je een houtenplankje de gewenste vorm geven. De freesmachine ziet er overigens zo uit:Na wat instellingen, zoals het bepalen van de maximale grootte van het werkstuk en het plaatsen van de klemmen kon het proces beginnen. En dan gebeurt er dit:Er wordt een lijn gefreesd die precies overeenkomt met het model van de tekst zoals die op papier was gezet. Na het frezen moest nog even een randje worden afgezaagd:En dan heb je twee (eigenlijk drie) stukjes hout. Het ene met de gewenste tekst en de rest kan in de afvalbak.Fascinerend om te zien hoe een tekst op deze manier ontstaat. De combinatie van typograaf en houtbewerker is een goede match, dat blijkt wel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten