Monday, July 14, 2014

Het font in de praktijk

Het leuke van het maken van een font van een organisatie die actief is op internet is, dat er voldoende voorbeeldteksten beschikbaar zijn. Daarmee kun je kijken of het lettertype ook werkt met gewone teksten en niet alleen met korte woordjes die speciaal geselecteerd zijn. Zo ook bij het Volkshuis uit Zutphen. Dat is een restaurant dus ze hebben teksten over eten en drinken. Die zien er dan als volgt uit:


En er zijn ook stukjes tekst met een cijfermatig karakter, bijvoorbeeld het adres met de telefoon- en faxnummers. Gelukkig had ik na anderhalve week worstelen de cijfers eindelijk een beetje op orde, dus dat ging ook:


Maar nu, nu begint de tweede helft van het werk. Er moeten hoofdletters komen en ook de interpunctie verdient een plekje in het lettertype. Het is een beetje mal om een vraag te schrijven zonder een vraagteken aan het eind. Bijvoorbeeld:
Komt u ook
Dat staat vreemd en bovendien begrijpt de lezer het misschien verkeerd. Helemaal nodig zijn de zogeheten diacritische tekens (ook wel de accentletters genoemd). Je gaat nu eenmaal niet naar een Cafe maar naar een Café. Dat wordt dus nog flink sleutelen, maar hou deze plek in de gaten. Hier nog even de cijfers, in een bijzondere vorm:


Wil je een reactie kwijt? Dat kan via de mail op: ristcard(at)gmail(dot)com

No comments: