Saturday, July 05, 2014

Het tweaken van een font

Het is een probleempje dat sommige letters geen echt 'font' vormen, maar dat ze in de slagorde van één bepaald woord zijn getekend. De kunstenaar heeft dan alle mogelijkheid om de letters precies op elkaar af te stemmen. Wil je die letters gebruiken in een ander woord, dan gaat dat soms wrikken. Een mooi voorbeeld is de brievenbus die je kunt tegenkomen in de Concertgebouw-buurt in Amsterdam. Die ziet er zo uit:


Schitterende letters, maar als je probeert om er het woordje STOP van te maken, dan ga je een interessant uurtje tegemoet.

Zo gaat het ook een beetje met het font dat ik aan het maken ben vanaf de letters VOLKSHUIS. Ook die zijn op hun plaats getekend, rekening houdend met hun plaats in het woord. De tekst staat op deze manier op het mooie servettenhoesje:


Wat hier opvalt is de letter O, die is als enige rond. De rest van de letters zijn hoekig. Ik heb er over zitten denken om de O ook hoekig te maken, maar dan krijg je een probleem als je het font wilt gebruiken om de originele naam weer te geven. Die moet natuurlijk wel zoveel mogelijk lijken op het voorbeeld. Dat was dus even knutselen en schaven, tot er uiteindelijk dit uit kwam:


Het middenstukje van de O is iets opgerekt, zodat de letter beter bij de hoekige letters past. Maar ik ben bang dat ik daar weer op terug moet komen gezien de toch wel fraaie vorm van de overige ronde letters. Kijk maar naar het volgende woordje:


Wel moet ik één aanpassing doen op het origineel, namelijk de vorm van de U. In het woord VOLKSHUIS wordt de lezer geholpen doordat het woord meteen leesbaar is. De eerste letter wordt dus als een V gezien en de U wordt ook als zodanig herkend. Als we die hint niet hebben in een woord, dan kan de lezer snel op het verkeerde been worden gezet. Vergelijk de volgende twee woordjes maar eens. Het valt niet mee om snel te zien waar UIT en waar VIT staat:Dus de U moet er aan geloven. De vorm wordt lager, zodat de letter niet meer zoveel op een V lijkt. Op dit moment ben ik op deze vcrm uitgekomen, misschien wordt-ie nog een heel klein beetje anders.


Het is heel goed mogelijk dat ik me zit blind te staren op de letters, dus ideeën zijn welkom!

No comments: