01 oktober 2021

De remake van font Rak Dudok

Het font dat ik maakte naar aanleiding van de letters die ontsproten aan het brein van Willem Marinus Dudok, gemeentearchitect van Hilversum, was aan modernisering toe. Sommige tekens hadden een zeer rafelige rand, waardoor ze vooral op groot formaat een wat hakkelig profiel kregen. Dat is inmiddels gerepareerd en tevens heb ik de lettertabel een beetje logischer opgebouwd.

Zo was de dubbele OO, die we kennen van krantentitels zoals het Parool, ondergebracht op de plek van de hoofdletter O. Dat leek ooit wel makkelijk, maar stuitte in de praktijk toch wat op problemen, vooral bij gebruikers die de alternatieve plaatsing niet doorhadden. Woorden die met een O begonnen werden zo weergegeven met OO en dat staat niet.


 De bekende krantentitel met de twee O's die door elkaar heen zijn gezet. Typografen deden dat omdat ze de O op zich al heel groot vonden en twee van die letters naast elkaar zou iets te veel van het goede zijn. Ik verstopte die dubbele O aanvankelijk op de plek van de O:

Maar nu is dat gecorrigeerd tot:

Tevens hebben de IJ en de ij als enkel teken de juiste plaats in de lettertabel gekregen. Het font moet hier en daar nog een beetje worden bijgeschaafd dus het duurt nog even voordat het in de rechterkolom te downloaden valt.

Geen opmerkingen: